Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζουν "σπίτι" οι μετανάστες...

Μετά απο "μαραθώνια" συνεδρίαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργασία τους με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το βράδυ της Τετ'αρτης, βρέθηκε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και έτσι προτείνεται η μεταφορά τους εκεί, για να λήξει ειρηνικά και η κατάληψη της Νομικής Σχολής.Λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης και την πρόταση για μεταφορά των μεταναστών το πρυτανικό συμβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα (Τετάρτη) κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας".

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή. Αύριο το πρωί (σ.σ. πρωί Πέμπτης), αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο».

Στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι μερίδα μεταναστών που βρίσκεται μέσα στο κτίριο αντιμετώπιζε θετικά την πρόταση, ωστόσο μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Η πρωτοφανής κατάληψη από 300 παράνομους μετανάστες έχει ήδη εξελιχθεί σε μείζον θέμα, που προκάλεσε ακόμα και την επέμβαση του εισαγγελέα. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάλεσαν τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ασκήσει βία, αλλά και δεν θα υποκύψει σε βίαιους εκβιασμούς.

Το θέμα βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς ν' αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αρθεί το αδιέξοδο και να μην καταλυθεί το κράτος.



Αμέσως μετά, η Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε στο υπουργείο Παιδείας τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και τον πρόεδρο της συνόδου των πρυτάνεων Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τους ζήτησε να εφαρμόσουν τον νόμο, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο να μην εφαρμοστεί.

"Επιδίωξή μας είναι να βρεθεί μία λύση η οποία θα διασφαλίζει ειρηνική συμβίωση χωρίς κατασταλτικά μέτρα" ήταν η θέση των πρυτάνεων, όπως διατυπώθηκε αμέσως μετά από τον κ. Παπαθεοδώρου. Ο ίδιος, μιλώντας στη συνέχεια στο κεντρικό δελτίο του MEGA, είπε πως το ζητούμενο για τις πρυτανικές αρχές είναι "η απεμπλοκή από το πρόβλημα, που είναι πρόβλημα μεταναστευτικής πολιτικής και όχι ακαδημαϊκής ζωής".

Για να γίνει άρση του ασύλου θα πρέπει να συγκληθεί το πρυτανικό συμβούλιο και να ζητηθεί η επέμβαση της αστυνομίας, παρουσία της δικαστικής αρχής, κάτι το οποίο όμως οι πρυτάνεις θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, γι' αυτό και είπαν στην υπουργό Παιδείας ότι χρειάζονται χρόνο να έρθουν σε συνεννόηση με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στη Νομική, ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση, όπως ενδεχομένως το να μεταφερθούν οι μετανάστες σε άλλο κτίριο.



Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση της κοσμητείας, από την Πέμπτη επαναλαμβάνεται η λειτουργία της Νομικής Σχολής, στο κτίριο που βίσκεται δίπλα σε αυτό όπου κάνουν την κατάληψη οι μετανάστες

Το πρωί της Τετάρτης, οι πρυτανικές αρχές είχαν παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τυπου, μέσω της οποίας ζήτησαν από "τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς "να εγγυηθούν σήμερα την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο χειρισμού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν".

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, συνεργάτες του Γιάννη Ραγκούση σημείωναν ότι "απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους, όπως απορρέουν από τον νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητές της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του πανεπιστημίου" και υπενθύμιζαν ότι "ο υπουργός Εσωτερικών, χθες, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση ούτε πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες ούτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον".

Σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι επειδή ο χώρος καλύπτεται το πανεπιστημιακό άσυλο, οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος τους κράτους. "Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους" αναφέρει ο κ. Παπουτσής και καταλήγει σημειώνοντας ότι το υπ. Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτίριο της Νομικής.

Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας, με ανακοίνωσή του, διαψεύδει τις πρυτανικές αρχές ότι τον είχαν ενημερώσει προσωπικά για την κατάληψη της Νομικής, σημειώνοντας: "Θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά και προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι ουδέποτε ενημερώθηκα, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το γραφείο μου, από τους ιδίους ή από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή κάποιου εγγράφου, για το συγκεκριμένο θέμα".

Το θέμα έφτασε και στη Δικαιοσύνη, αφού ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί από τις πρυτανικές αρχές το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και άλλες αξιόποινες πράξεις για την κατάληψη των μεταναστών.

Πολιτική αντιπαράθεση
Από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε το πρωί μικροκομματική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και "έδειξε" τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των πολιτικών κομμάτων καθώς δυνάμεις από τον χώρο του φαίνεται πως υποδαυλίζουν την κατάσταση.

"Είναι προοδευτική στάση, να επενδύεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην πόλωση, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, στην παραβίαση κάθε έννοιας ευνομίας, που θα γεννήσει αντιδραστικά, αυταρχικά και καταστρεπτικά για τον τόπο αντανακλαστικά; "Είναι αριστερή πολιτική, να εκμεταλλεύεσαι με προκλητικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο εκατοντάδων παράνομων μεταναστών και να προωθείς την ανομία, καταλύοντας πανεπιστημιακές ελευθερίες και παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού στο δημόσιο συμφέρον;" σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να μεταφερθούν οι μετανάστες σε καταλληλότερο χώρο προκειμένου -όπως είπε- να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους ν' αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται, ζούνε για πολλά χρόνια σ' αυτή τη χώρα, εργάζονται και έχουν δικαιώματα. "Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση των δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ακραίους κύκλους πρέπει να σταματήσει" τόνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρος Δρίτσας, μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ", είχε κάνει λόγο για στοχοποιήσεις και πολιτική υστερία. "Ο ΣΥΡΙΖΑ -είπε- είναι πάντα ο εύκολος στόχος, γιατί λέει καθοδηγεί, οργανώνει. Εν πάση περιπτωσει, για μία ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάφατσα, αλλά ούτε οργανώσαμε ούτε καθοδηγήσαμε" σημείωσε.

Απο την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδυναμία και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την κατάργηση του ασύλου. Η "γαλάζια" βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ", σχολίασε καυστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αριστερές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι περισσότερο προοδευτικοί απο τους υπόλοιπους Έλληνες.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε "την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα λύση σε αυτό το ζήτημα και τον υπουργό Εσωτερικών να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών". Πρόσθεσε, όμως, πως το ΚΚΕ "δεν πρόκειται να δώσει νομιμότητα σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν η αστυνομία να εγκατασταθεί μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο, το οποίο μπορούν να υπερασπιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές, και από την αστυνομία και από οποιονδήποτε άλλον το επιβουλεύεται".

Στη Βουλή, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στους μετανάστες, διερωτήθηκε αν τα δισεκατομμύρια των πεινασμένων θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε μιλώντας στο MEGA ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο.



Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε τη μεταφορά των μεταναστών σε διαφορετικό κατάλυμα και σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς επικρίνονται όσοι με "πολιτική αφροσύνη" ενέπλεξαν τους μετανάστες με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Στόχος αυτών που οργάνωσαν την κατάληψη της Νομικής είναι η πρόκληση κοινωνικής έντασης, κατήγγειλε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο δήμος Αθηναίων απάντησε στο αίτημα των πρυτανικών αρχών για συμβολή ότι "δεν μπορεί να στεγάσει επ' αόριστον 300 απεργούς πείνας", ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "είναι πρόθυμος για κάθε βοήθεια, δεν προτίθεται όμως να επωμισθεί ευθύνες που δεν του ανήκουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου