Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Θα αφαιρεθεί από τους πρυτάνεις η διαχείριση του ασύλου σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας

Λίγα 24ωρα μετά τα γεγονότα με τους μετανάστες στη Νομική, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ανακοινώνει ότι η λύση στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη διαχείρισή του θα δοθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ.


Σε συνέντευξή της στα «Νέα», η υπουργός εξηγεί ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αφαιρέσουν από τους πρυτάνεις τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, καθώς το Συμβούλιο του Ιδρύματος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η Αστυνομία. 



Παράλληλα, στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνομία ή σεκιούριτι που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστημιακά κτίρια.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να μη βρίσκεται στην καρδιά τέτοιων γεγονότων, είπε η κ.Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, αναφερόμενη στα γεγονότα της Νομικής. «Είναι υποκριτικό να λέμε ότι φταίει ο πρύτανης» τόνισε.

Η υπουργός ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να λειτουργεί με κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές. Αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διοίκησης, βάσει του οποίου ο πρύτανης θα έχει καθαρά ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, ενώ την ευθύνη για τον εσωτερικό κανονισμό των ιδρυμάτων θα έχει το Συμβούλιο Διοίκησης που θα συσταθεί.

«Το άσυλο σκοτώνουν αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν» είπε στα «Νέα» η κ.Διαμαντοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι με το νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια «θα καταργηθεί το γενικευμένο καθεστώς ανομίας που οφείλεται στην παντελή έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου».

»Η αντιµετώπιση του προβλήµατος πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να αφορά τη συνολική αλλαγή του µοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. Το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιµο. Αυτό θα γίνει – όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια – όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνοµικές Αρχές. ∆εν χρειάζονται λοιπόν κορόνες, αλλά πολιτική γενναιότητα ώστε µε ευρεία συναίνεση να αποφασίσουµε και να εφαρµόσουµε µια ουσιαστική µεταρρύθµιση» τονίζει.

Και προσθέτει: «Με το νέο μοντέλο διοίκησης, ο πρύτανης θα είναι ακαδημαϊκός ηγέτης αφοσιωμένος και απερίσπαστος στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου-γιατί ξεχάσαµε ότι αυτή είναι η αποστολή του – και το ανεξάρτητο από ψήφους και συστήµατα διαπλοκής Συµβούλιο του Ιδρύµατος να θέτει στόχους και να προωθεί την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο σε κάθε ίδρυµα».

Η κ.Διαμαντοπούλου στρέφει τα πυρά της κατά όσων επιχειρούν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή, προβάλλοντας το δίλημμα «άσυλο ή μη άσυλο», γι' αυτό και όπως λέει, ο διάλογος είναι επιλογή να μην «ασυλοποιηθεί», να μην «συριζοποιηθεί».

«Κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίμα με τον γνωστό άγονο διάλογο «άσυλο ή μη άσυλο» και παραμερίζοντας την πραγματική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας (...). Είναι επιλογή μας ο διάλογος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μην «ασυλοποιηθεί» να μη «συριζοποιηθεί», να μείνει έξω από την πόλωση και να βασιστεί πάνω σε προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας μας που πλήττονται πανταχόθεν» λέει η υπουργός Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά την τύχη των µεταναστών που είχαν καταλάβει τη Νοµική η κ.∆ιαµαντοπούλου εξηγεί ότι θα εφαρµοστεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόµος, δηλαδή θα κριθεί για καθέναν ξεχωριστά εάν θα πρέπει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή εάν θα απελαθεί.  «Κάποιοι ήθελαν η Νομική να θυμίζει Κάϊρο» τόνισε.

Σχετικά με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η κ.Διαμαντοπούλου τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος µε τα κόµµατα στη διακοµµατική επιτροπή, διάλογος στο ΕΣΥΠ (Εθνικό Συµβούλιο Παιδείας) στο οποίο συµµετέχουν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, διάλογος στο ∆ιαδίκτυο, ενώ παράλληλα διοργανώνονται από φορείς, ινστιτούτα και πανεπιστήµια και ΤΕΙ συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος για τις συγχωνεύσεις σχολείων, η κ.Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων θα είναι καθαρά παιδαγωγικά. «Συνεκτιμώνται ο αναγκαίος χρόνος μετακίνησης, οι αποστάσεις και οι περιορισμοί της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου