Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πετρελαϊκές εταιρείες εποφθαλμιούν την ευαίσθητη Αρκτική!

Παρά το πρόσφατο, καταστροφικό ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, η BP εξασφάλισε νέο συμβόλαιο για πετρελαϊκές επιχειρήσεις σε μια θαλάσσια περιοχή της Αρκτικής στο μέγεθος της Ελλάδας. Τα κοιτάσματα βέβαια υπάρχουν, ωστόσο η εκμετάλλευσή τους είναι δύσκολη και επικίνδυνη.





Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (USGS), η περιοχή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου κρύβει το 13% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των άγνωστων κοιτασμάτων αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα τέλη του περσινού Αυγούστου, στον απόηχο της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικού, η βρετανική BP είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για την εκμετάλλευση κοιτάσματος αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έξω από τη Γροιλανδία.

Φαίνεται όμως ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν εγκατέλειψε όλες τις βλέψεις του: Στις 14 Ιανουαρίου, σύναψε συμφωνία με την ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft, το οποίο της δίνει πρόσβαση σε μια έκταση 125.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ρωσική Αρκτική.

Οποιαδήποτε γεώτρηση στην περιοχή θα συναντούσε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, συμφωνούν οι ειδικοί. «Το δυναμικό υπάρχει, ωστόσο η εξερεύνηση απαιτεί τη λήψη ρίσκου» δήλωσε στο AFP o Μανουχέρ Τακίν, αναλυτής του Κέντρου Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών (CGES) στο Λονδίνο.

«Τα κόστη είναι μεγάλα, πολύ μεγαλύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές, και η διάρκεια του καλοκαιριού είναι μικρή, οπότε απαιτείται πολύς χρόνος» εξήγησε.

Πράγματι, η BP εκτιμά ότι το πρώτο βαρέλι πετρελαίου δεν θα παραχθεί πριν από το 2020.

Παρά την καθυστέρηση, όμως, η BP δεν είναι η μόνη που εποφθαλμιά την περιοχή. Πέρυσι, όταν η Γροιλανδία πραγματοποίησε διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης, έλαβε αιτήσεις από 12 εταιρείες, ανάμεσά τους η αμερικανική ConocoPhilips, η αγγλο-ολλανδική Shell και η γαλλική GDF Suez.

Στην περιοχή επιχειρεί σήμερα η βρετανική Cairn, η οποία μάλιστα δέχεται επιθέσεις από σκάφη ακτιβιστών της Greenpeace.

«Οποιαδήποτε εταιρεία που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην Αρκτική αποποιείται της περιβαλλοντικής ευθύνης» ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση. «Ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα στα παγωμένα νερά της Αρκτικής θα ήταν καταστροφική και εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί» προειδοποίησε.

Ατυχήματα έχουν εξάλλου συμβεί: το 2006, θυγατρική της BP στις ΗΠΑ κατηγορήθηκε για διαρροή 760.000 λίτρων πετρελαίου στην τούνδρα και σε μια παγωμένη λίμνη της Αλάσκας, όπου υπάρχουν ήδη γεωτρήσεις.

Οι ευκαιρίες όμως αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία λιώνει τους πάγους και ανοίγει θαλάσσιους δρόμους όπως το λεγόμενο Βορειοδυτικό Πέρασμα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις: Βλέψεις στην Αρκτική έχουν σήμερα όλες οι γύρω χώρες -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.


Εμείς έχουμε να προσθέσουμε μια φράση: Όταν καταλάβουμε τι κάνουμε, θα είναι πια πολύ αργά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου